Wattstax: de documentaire

Wattstax was een muziekfestival in het Los Angeles Memorial Coliseum, te Los Angeles. Later werd het ook wel het zwarte Woodstock genoemd, omdat er vooral gekleurde mensen aanwezig waren en weinig blanken.

Festival

Het festival werd gehouden op 20 augustus 1972 en werd georganiseerd door Stax Records en met optredens van Stax Records-artiesten zoals Isaac Hayes, Rufus Thomas, The Staples Singers en meer. Het festival was een een reactie op de rassenrellen die in 1965 plaatsvonden in Watts, een wijk in South Central Los Angeles. Deze rellen bleven nog jarenlang na-etteren. De Black Power wilde als reactie op deze rellen op geweldloze wijze protesteren tegen de rassenongelijkheid en organiseerden een muziekfestival met medewerking van Stax artiesten.

Wattstax

In februari 1973 kwam een documentaire uit over het festival, geregisseerd door Mel Stuart. Hij wilde vooral een historisch document dat het dagelijks leven van de Afro Amerikanen in beeld bracht. Wattstax was dan ook geen documentaire met enkel optredens van muzikanten. De documentaire wisselde beelden van het festival af met informele straatinterviews afgenomen in Watts. Richard Pryor praatte de interviews aan elkaar.

Titel documentaire: Wattstax
Duur: 240 minuten
Land: V.S.
Jaar: 1973

Geef deze documentaire een rapportcijfer:

[ratings]

Deel dit bericht

Plaats een reactie