Top muziekdocumentaires

De top muziekdocumentaires, de allerbeste muziekfilms, de meest indrukwekkende concertregistraties, rockumentaries, muzikale docudrama’s en de klassiekers onder de muziekdocumentaires zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.

top muziekdocumentaires

De allerbeste muziekdocumentaires

1959, the Year that Changed Jazz gaat over het jaar 1959. Een heel belangrijk jaar voor de Jazz. Niet langer alleen bebop, maar er werden nieuwe vormen ontdekt en de best Jazz albums kwamen in dat jaar uit..

Bed Peace uit 1969 is een registratie van de Bed-In in het Hilton Hotel in Amsterdam van John Lennon en Yoko Ono. Deze Bed-In was een pacifistische protestactie tegen de Vietnamoorlog.

Bob Geldof: The Moment is een minidocumentaire uit 2014 over de Ierse artiest Bob Geldof. Hij is de man achter Live Aid en gebruikte de kracht van muziek om te vechten tegen de hongersnood in Afrika.

Buying The Band is een documentaire uit 2014 en gaat over de Amsterdamse vastgoedondernemer Jan ’t Hoen die het allerliefste wil drummen in de band van Herman Brood, waar hij in zijn jeugd enorm fan van was. Hij besluit zijn jeugddroom waar te maken en koopt zich in in Herman Brood’s Wild Romance.

Cry Baby: the Pedal that Rocks the World is een muziekdocumentaire uit 2010 over de geschiedenis van het populaire en invloedrijke effectpedaal van Dunlop. Dit pedaal heeft de sound van gitaristen de afgelopen decennia het meest heeft bepaald.

The Devil and Daniel Johnston gaat over de singer-songwriter en kunstenaar Daniel Johnston Hij is manisch depressief en leidt aan heftige stemmingsstoornissen. Duidelijk was dat Johnson een getroubleerd persoon was, maar ook een geniaal liedjesschrijver.

Gimme Shelter gaat over de tournee die The Rolling Stones in 1969 in de V.S. maakten. Het concert werd een regelrecht drama. Niet vanwege de muziek, maar door de rellen die ontstonden. Dit concert betekende het begin van het einde van de hippiejaren.

The Godmother of Rock N Roll: Sister Rosetta Tharpe is een muziekdocumentaire uit 2014 over de carrière van Sister Rosetta Tharpe. Ze was een van de grondleggers van de rock and roll en heeft grote invloed gehad op artiesten als Johnny Cash, Elvis Presley en Jerry Lee Lewis. Voor Little Richard regelde Tharpe zelfs zijn eerste concert.

Heartworn Highways uit 1976 van James Szalapski gaat over country muziek, over Townes van Zandt en over andere country-artiesten in het zuiden van de Verenigde Staten.

Jam Down – Toots Hibbert and The Congos uit 1980 gaat over de legendarische reggae-artiesten Toots Hibbert en The Congos. Het is een van de klassiekers in de documentaires over reggae.

Krautrock: The Rebirth of Germany is een gaat over de muziek in het naoorlogse Duitsland. Niet langer schlagers, maar rock. Krautrock! In deze film gaat het over bands als Neu!, Can, Faust en Kraftwerk. Deze bands ontstonden in een geteisterd land dat de demonen van de oorlog achter zich probeert te laten.

The Last Waltz is de registratie van het afscheidsoptreden The Band in op 25 november 1976 (Thanksgiving Day) in de Winterland Ballroom in San Francisco. Een magnifiek concert met tal wereldberoemde special guests.

Mingus: Charlie Mingus 1968 gaat over de contrabassist Charles Mingus. Toonaangevend  in de jazz, maar een tobber en op persoonlijk gebied lang niet zo succesvol.

Nico-Icon is het verhaal van Christa Päffgen beter bekend als Nico. Deze aangrijpende documentaire van Susanne Ofteringer gaat over Nico’s leven. Ze was de muze van Andy Warhol, zong bij de Velvet Underground en groeide uit tot een sixties icoon.

Radiohead: The Secrets Of Daydreaming is een korte film uit 2016 over de verborgen geheimen, de raadsels en andere mysteries in de videoclip van het nummer Daydreaming van Radiohead.

Robert Johnson – Cant You Hear The Wind Howl uit 1977 gaat over de legendarische bluesmuzikant Robert Johnson en bevat zeldzame foto’s, exclusieve interviews en dramatische re-creaties van Johnson.

Searching For Sugar Man gaat over de muzikant Sixto Rodriguez. Voor veel mensen een onbekend een onbekend artiest, maar razend populair in Zuid-Afrika. Zijn muziek was daar de soundtrack van het protest tegen apartheid.

A Skin Too Few: The Days of Nick Drake gaat over het korte en intense leven van singer-songwriter Nick Drake. In de documentaire hoor je zijn muziek, foto’s, zijn beeldmateriaal en vind je interviews met zijn naasten.

Stop Making Sense is een fenomenale registratie van een een concert van de Talking Heads. De film is gemaakt door Jonathan Demme en dateert uit 1984.

Meer top muziekdocumentaires

Er zijn natuurlijk nog veel meer goede muziekdocumentaires. Mis je er eentje, die er volgens jou echt bij hoort te staan en die ook online te vinden is, stuur jouw suggestie dan naar de redactie van MuziekDocumentaire.nl. We zullen hem er dan zo snel mogelijk bij plaatsen! En je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.