Over MuziekDocumentaire.nl

De muziekdocumentaire is sinds de opkomst van de popmuziek in de jaren zestig uitgegroeid tot een razend populair genre en muzikanten vormen een dankbaar onderwerp voor documentaires. Op deze website zijn de meest interessante muziekdocumentaires verzameld.

Kijkje achter de schermen

Er gaat niets boven het zien van een muziekdocumentaire. Filmmakers hadden al snel in de gaten dat het op beeld vastleggen van een spraakmakende popster op het podium of juist backstage interessant materiaal opleverde. En ook persoonlijke verhalen van muzikanten, componisten en dansers die laten zien dat een het ook maar gewoon mensen zijn, bleek aan te slaan bij het publiek. Ook films over belangrijk historische muzikale momenten en muziekgenres, waar het het onderwerp in een groter geheel geplaatst, zijn interessante thema’s voor muziekdocumentaires.

The Amazing Nina Simone
Filmposter van The Amazing Nina Simone uit 2015. Bron afbeelding: Amazing Nina Documentary Film, LLC, via Wikipedia.

Een van de eerste muziekdocumentaires is Dont Look Back uit 1967 waarin Bob Dylans concerttour door het Verenigd Koninkrijk uit 1965 wordt gevolgd. De openingsscène werd wereldberoemd en is vaak nagedaan. Bekijk de trailer van de film hieronder. Wie kent hem niet?

Muziekdocumentaire festivals

Dat muziekdocumentaires aan populariteit toenemen is ook te zien op diverse documentairefestivals. Daar wordt steeds meer aandacht besteed aan de muziekfilm. Op Idfa (Internationaal Documentaire Festival Amsterdam) toont elke editie weer, diverse documentaires over artiesten en muzikanten.

En 2018 was het jaar waarin het IN-EDIT NL muziekdocumentaire festival voor het eerst in Nederland plaatsvond. Het was in mei te bezoeken op het Westergasterrein in Amsterdam. Een heel weekend lang waren er documentaires te zien over muzikanten en popartiesten. IN-EDIT heeft edities in meer dan tien landen, maar het was de eerste keer dat het in Nederland werd gehouden.

Woodstock filmposter
Poster van het Woodstockfestival. Dit was een muziekfestival dat van 15 t/m 18 augustus 1969 gehouden. Een festival vol met hippiemuziek. Bron afbeelding: David via Flickr.

Voor wie is MuziekDocumentaire.nl?

MuziekDocumentaire.nl is een verzameling voor muziekliefhebbers en fans van documentaires. Op deze site zijn zijn de beste en meeste interessante muziekdocumentaires verzameld. Je vindt hier uiteenlopende muziekfilms en -documentaires. Het beste van over de hele wereld. Alle films zijn online te vinden en zijn afkomstig van videoplatforms als als YouTube, Dailymotion, Vimeo en ook 2Doc. De documentaires worden niet op deze site gehost.

Suggesties welkom

Mis je op deze site een documentaire, die er volgens jou echt bij hoort te staan en die ook online te vinden is, stuur jouw suggestie met de link naar de redactie van MuziekDocumentaire.nl. Is de docu de moeite waard, dan zullen we hem er zo snel mogelijk bij plaatsen! Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

muziekdocumentaire.nl