Ken Burns Jazz – Episode 10: “A Masterpiece by Midnight”

Ken Burns Jazz – Episode 10: “A Masterpiece by Midnight”. is een deel uit serie Ken Burns Jazz, waarin filmmaker Ken Burns het verhaal van de Jazz vertelt: dé Amerikaanse kunstvorm. 

Geschiedenis van de Jazz

Begin jaren ’60 verliest jazz aan populariteit. Rock-‘n-roll is de nieuwe rage. In de V.S. is nog maar weinig werk voor jazzmuzikanten en daarom trekken sommigen naar het buitenland, waaronder de tenorsaxofonist Dexter Gordon. Ook wordt er tweespalt gecreëerd in de jazzwereld en komt het hokjesdenken op: Dixieland, swing, bebop, hard bop, modal, Free, avant-garde en meer. Tijdens de burgerrechtenstrijd gebruiken sommige artiesten hun muziek als sociaal protest, waaronder Max Roach, Charles Mingus, Archie Schepp en het Art Ensemble of Chicago. En er gebeuren tal van tragische dingen in de jazz: John Coltrane sterft jong, Louis Armstrong en Duke Ellington overlijden in de jaren ’70 en voor sommigen lijkt jazz aan het einde. Maar net wanneer de dingen het meest wanhopig lijken, keert Dexter Gordon terug uit Europa. Hij laat zien dat bewijst dat er nog steeds een publiek is voor mainstream jazz.

Nieuwe generatie jazzmuzikanten

Een nieuwe generatie muzikanten, onder leiding van trompettist Wynton Marsalis, laat weer jazzmuziek horen. De muziek die begon in de danszalen en saloons en optochten van New Orleans in de beginjaren van de 20ste eeuw is nog altijd te horen en is nog steeds aan het veranderen en blijft onverminderd populair.

Bekijk meer episodes uit de serie Ken Burns Jazz.

Titel documentaire: Ken Burns Jazz – Episode 10: “A Masterpiece by Midnight”
Duur: 52 minuten
Land: V.S.
Jaar: 2001

Deel dit bericht

Plaats een reactie